Λαζαρίνες 2014


 Λίγα λόγια για το έθιμο των Λαζαρίνων

Το έθιμο του Λαζάρου είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα και  καθαρά γυναικείο. Λαζαρίνες λέγονται όλες οι κοπέλες που έπαιρναν  μέρος στο έθιμο με τις  χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές τους που λάμπρυναν τη μέρα αυτή.
Κάθε Κυριακή μετά τις απόκριες, τα κορίτσια μαζεύονταν κατά ηλικές και όριζαν ποιές θα αποτελούν το “μπλίκι” τους, την παρέα τους δηλαδή, πού θα κάνουν το “κονάκι”.
Την Πέμπτη πήγαιναν τα “καναβούρια” στο σπίτι που θα έκαναν το κονάκι. Τα “καναβούρια” ήταν αλευρι, λάδι και φασόλια που πήγαιναν οι κοπέλες στη νοικοκυρά του κονακιού για το μαγείρεμα. Από το πρωί του Σαββάτου οι Λαζαρίνες στολίζονταν και το μεσημέρι πανέτοιμες και ομορφοστολισμένες ξεκινούσαν για τα σπίτια.
 
Με το καλάθι στα χέρια γύριζαν στα σπίτια, όπου τις περίμεναν οι νοικοκυρές γεμάτες χαρά και τις έβαζαν από ένα άσπρο αυγό μες το καλάθι. Σε κάθε σπίτι που επισκέπτονταν οι Λαζαρίνες έλεγαν και ένα τραγούδι ταιριαστό για κάθε οικογένεια.Έπειτα πηγαίνουν στην εκκλησία της Παναγιάς, όπου είναι και τα μνήματα, τραγουδώντας.
Φεύγοντας από την Παναγιά πήγαιναν στην κεντρική εκκλησία του χωριού όπoυ συγκεντρώνονταν όλα τα “μπλίκια” και έστηναν τον “τρανό χορό”.  Υπήρχε τόση μεγάλη προθυμία και συμμετοχή και ο χορός γινόταν τόσο μεγάλος που ο χόρος της πλατείας δεν επαρκούσε. Όλο το χωριό έβγαινε στο σεργιάνι την ώρα αυτή για να καμαρώσει τις Λαζαρίνες. Οι μάνες που χαν ανύπαντρα αγόρια παρακολουθούσαν μία μία τις κοπέλες για να διαλέξουν τη νύφη.


Ύστερα από το χορό της πλατείας οι Λαζαρίνες επέστρεφαν στα κονάκια τους κι από κει έπαιρναν γκιούμια και πήγαιναν στη βρύση, γέμιζαν νερό και το πήγαιναν στη νοικοκυρά του κονακιού.

Από κει παίρναν τον ταβά με την πίτα την έκοβαν σε τόσα φελιά όσα ήταν τα κορίτσια και τη μοίραζαν στο σπίτι κάθε κοπέλας. Και ένα φελί πήγαιναν στον παπά και ένα στο δάσκαλο.
Αφού μοίραζαν και την πίτα επέστρεφαν πίσω στο κονάκι, να ξεκουραστούν, να φάνε να πιουν και να γλεντήσουν με χορούς, τραγούδια και παιχνίδια όλο το βράδυ, μέχρι το χάραμα.
Τα παιχνίδια..

Περνά-περνά η μέλισσα
Το δαχτυλίδι
Ο Γάτος
Η περδίκα 


1 σχόλιο: