Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Λαζαρίνες Ημερίδα

Βραδιά πλούσιας γνώσης προσέφεραν οι ομιλητές της Ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΜΑΣ "Μέγας Αλέξανδρος" με τίτλο "Οι Λαζαρίνες στο Πέρασμα των Χρόνων".
Ο κ. Νάνος λαογράφος, συγγραφέας και πρώην δάσκαλος του χωριού προσπάθησε να αναδείξει τα κοινά του εθίμου των Λαζαρίνων με αρχαίες γιορτές κορασίδων που τελούνταν στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος.
Ο ιστορικός και διδάκτωρ κ. Καλλιανιώτης προσπάθησε μέσω της μελέτης των στοίχων των τραγουδιών, να ανακαλύψει τη σχέση του εθίμου με τις διάφορες εποχές και τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συγκιρίες.
Η δε Μουσικολόγος κα. Καλώτα, ανέλυσε μουσικά τα τραγούδια των Λαζαρίνων, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως ζωντανό παράδειγμα τραγούδια των γυναικών του συλλόγου.
Στο τέλος έγινε ανάλυση της παραδοσιακής φορεσιάς από την κα. Πάσχου Βασιλική.
Να συμπληρώσουμε ότι, με την εγγραφή στην Ημερίδα, στους συμμετέχοντες μοιραζόταν δωρεάν το βιβλίο που εξέδωσε ο σύλλογός μας, με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, με περιεχόμενο παραδοσιακά Λαζαριάτικα και Πασχαλιάτικα τραγούδια.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές για τη γνώση που μας πρόσφεραν και τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου